U trendu

Vlade BiH i Hrvatske se dogovorile da sva pitanja rešavaju dobrosusedski

Savet ministara BiH i Vlada Hrvatske, danas su se na zajedničkoj sednici u Sarajevu dogovorili da će sva bilateralna pitanja rešavati kao partneri i dobri susedi, uzajamno poštujući teritorijalni integritet i suverenitet.

Pod predsedavnjem Denisa Zvizdića i Andreja Plenkovića, Savet ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali su zajedničku izjavu koja treba da potvrdi takve odnose njihove dve zemlje, i da ukaže na potrebu daljeg jačanja bilateralnih odnosa zasnovanih na ravnpravnosti i medjusobnom uvažavanju.

Dve vlade su u tom dokumentu izrazile volju i nameru da otvorenim pitanjima pristupaju u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog poverenja, naglašavajući želju da ojača evropski put BiH ka EU, saopštio je Savet ministara BiH.

U saopštenju se naglašava da je hrvatska Vlada čestitala Savetu ministara BiH unapredjenje procesa EU integracije i izrazila snažnu podršku aspiracijama BiH i njenom približavanju evroatlantskim integracijama što će Vlada Hrvatske nastaviti da podržava pružanjem tehničke pomoći i prenošenjem iskustava i ekspertize.

Savet ministara BiH i Vlada Hrvatske su se dogovorili o nastavku saradnje, posebno prekogranične, uključujući saobraćajno povezivanje, zaštitu okoline, bezbednost i privredu, i da unaprede trgovinsku saradnju.

Savet ministara BiH i Vlada Hrvatske izrazili su zadovoljstvo što je rešeno pitanje prava vlasništva, te Federacije BiH mogu sticati vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj, a gradjani Hrvatske u Federaciji BiH.

Dve vlade su pozdravile stupanje na snagu bilateralnog Sporazuma o saradnji u području zaštite okoline i održivog razvoja, potpisanog marta ove godine, i današnje potpisivanje ugovora o evropskom partnerstvu, sporazuma o saradnji u turizmu, ugovora o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, protokola o saradnji u traženju nestalih osoba, i memoranduma o saradnji omladine.

Ovo je bila druga zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske, a prva je održana u Splitu još pre sedam godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.