U trendu

Vlast tvrdi da se DF finansira novcem iz Rusije

Pojedine partije iz aktuelne vlasti u Crnoj Gori ponovile su danas tvrdnju da deo opozicije novcem iz Rusije finansira kampanju za parlamentarne izbore zakazane za 16. oktobar.

Istovremeno, Jedinstvena Rusija, stranka ruskog predsednika Vladimira Putina pozvala je crnogorske političare da „raskrinkaju mitove o ruskim rubljama za crnogorsku opoziciju“, objavljeno je danas na sajtu ruske vladajuće partije.

Tvrdnje da se kampanja Demokratskog fronta (DF) finansira novcem „sa strane“ izneo je prošle nedelje potpredsednik vlade i zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković.

On nije želeo da javno saopšti koji su to finansijski izvori i iz koje zemlje potiču, dok je predsednik Skupštine i lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović danas precizirao da se deo opozicije finansira ruskim parama.

Pajović je pozvao taj deo opozicije da dokaže da to nije tačno i da, ako nije, saopšti odakle je novac za finansiranje kampanje.

„Ukoliko oni izadju javno i kažu da nisu, onda neka kažu odakle su te pare. Tada ćemo se sasvim lako pozabaviti dokazima o tome kako su to ipak ruske pare“, rekao je on medijima.

Visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnik pozvao je u danas objavljenom odgovoru DF-u na čestitku povodom pobede njegove stranke na nedavnim izborima, crnogorske kolege da „raskrinkaju sve mitove o ruskim rubljama za crnogorsku opoziciju“.

On je zatražio i da pokrenu inicijativu za donošenje zakona kojim se zabranjuje delovanje stranaka i nevladinih organizacija koje se bave političkom delatnošću, a finansiraju se iz inostranstva.

Jedinstvena Rusija je sa DF-om i Socijalističkom narodnom partijom nedavno potpisala sporazum o savezu vojno neutralnih država Balkana i intenzivirala kontakte sa onim strankama u Crnoj Gori koje su protiv članstva u NATO-u i podržavaju referendum o pridruživanju Severnoatlanskom savezu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.