U trendu

Vlasti Unsko-sanske županije premeštaju migrante iz Bihaća

MOSTAR – Vlasti Unsko-sanske županije započele su premeštanje migranata iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice sa Hrvatskom, prenosi Hina.

Navodi se da se migranti protive novom smeštaju koji se nalazi na bivšem odlagalištu otpada zbog čega su protivljenje toj lokaciji izrazili i predstavnici međunarodnih institucija.

Hina prenosi da su migranti koje su predstavnici policije Unsko-sanske županije počeli da odvode iz centra grada iz improviziranih naselja i privatnih objekata, nakon izvesnog vremena pokušali da se vrate u Bihać, u čemu su ih sprečili pripadnici policije koji više ne dozvoljavaju povratak u centar grada.

„Izmestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova ili su bez identifikacionih dokumenata iznajmljivali privatni smeštaj“, rekao je portparol MUP Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.

On je naveo i da je na lokaciju Vučjak odvedena grupa ljudi koji su izazivali izgrede.

Navodi se da su na lokaciji Vučjak postavljeni šatori, kao i da se tek uspostavlja infrastruktura, snabdevanje vodom i električnom energijom, kao i sanitarni čvorovi.

Policija nastavlja da proverava objekte u cenrtru Bihaća u potrazi za migrantima koji se ne nalaze pod nadzorom vlasti.

Kako su izvestili lokalni portali, zapečaćeno je nekoliko objekata u kojima su bili migranti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je ovaj grad prepušten samom sebi u borbi sa migrantima.

„Mi smo poslednjih deset dana doslovno pregaženi ovde. U Bihaću su više od 20 odsto od ukupne populacije migranti“, rekao je Fazlić.

Navodi se da se po procenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi oko 8.000 migranata.

Misija UN u Bosni i Hercegovini usprotivila se uspostavljanju migrantskog centra na lokaciji Vučjak, a navodi se da su se ranije premeštanju migranata na ovu lokaciju usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, koji su u pismu zatražili i podršku Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za danas su najavili protest u centru grada zbog migrantske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar