U trendu

VMRO pozdravio distanciranje Zaeva od „tiranske platforme“

VMRO-DPMNE, bivšeg remijera Nikole Gruevskog, koja će, svi su izgledi, u novom sazivu Sobranja i izborom vlade, nakon 11 godina vlasti preći u opoziciju, pozdravila je danas to što je predsednik Đorđe Ivanov lideru SDSM Zoranu Zaevu dodelio mandat za sastav nove vlade, tek nakon što je on, kako navode, odbacio tzv. „tiransku platformu“.

U prvom obraćanju nakon što je Zaevu ranije danas uručen mandat VMRO-DPMNE ocenjuje da je Ivanov taj potez napravio tek kada je dobio čvrste garancije lidera SDSM da će se buduća vlada pridržavati Ustava i da nijedan dokument, posebno oni koji dolaze sa strane, kao što je „tiranska platforma“, neće uticati na politiku zemlje.

„Politički otpor VMRO-DPMNE i 80 dana dugi i masovni građanski protesti stotina hiljada građana širom zemlje dovelli su do neophonih garancija da unitarna i multietnička Makedonija neće biti ugrožena“, izjavio je funkcioner te stranke Nikola Todorov.

Todorov je na konferenciji za novinare rekao da najveći doprinos tome pripada svakakk predsedniku Ivanovu i njegovim naporima da istraje u svom principijelnom stavu da insistira i obezbedi garanciju da o budućnosti Makedonije neće odlučivati deklaracije i platforme sačinjene u inostranstvu“, rekao je Todorov.

Todorov je, međutim, ponovio stav VMRO-DPMNE da je SDSM Zaeva do formiranja parlamentarne većine došao na prevaru, usvajanjem „tiranske platforme“ tek posle izbora.

Todorov je komentarisao raniju izjavu Zaeva da ima pozitivan stav prema toj platformi sve dok nije dobio podršku albanskih partija za formiranje parlamentarne većine i dobijanje mandata, iako je, kako je rekao, to značilo direktno ugrožavanje unitarne i multietničke Makedonije, odnosno pretvaranje zemlje u dvonacionalnu državu.

On je podsetio da je VMRO-DPMNE pobednik decembarskih izbora, ali i da su Zaevu ponudili podršku manjinske vlade, ukoliko on odbaci „tiransku platformu“.

Todorov je rekao i da je neodgovorno i destruktivno ponašanje Zaeva i način na koji je izabran predsednik Sobranja Albanac Talat Džaferi, dovelo do političkog i fizičkog nasilja u parlamentu.

Ukazao je da bi politička kriza u Makedoniji bila izbegnuta da je Zaev, kako je rekao, imao hrabrosti da se ranije odrekne „tiranske platforme“.

Todorov je napomenuo da je Zaev prvi makedonski premijer od kojeg je traženo da da pisane garancije da njegova vlada svojim postupanjem neće ugroziti najviše državne i nacionalne interese, te dodao da je to samo po sebi dovoljno da se shvate rizici u kojima je država.

Ukazao je da koalicioni partneri Zaeva nisu potpisali garancije koje su dostavljene predsedniku Ivanovu, već da je to učinio samo lider SDSM.

„Od danas, SDSM Zoran Zaev nosi sav teret odgovornosti, a svi znamo koliko malo vredi reč lidera socijaldemokrata“, rekao je Todorov, preneli su makedonski mediji.

Istakao je da će VMRO-DPMNE pažljivo pratiti rad buduće vlade i da mu neće dozvoliti nijednu mogućnost da odstupi od garancija koje je potpisao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar