U trendu

„Vojska Kosova“ – problem za ceo region

Moskva smatra da je inicijativa za formiranje oružanih snaga Kosova neodgovorna sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i suprotna postojećim dogovorima, kao i rezoluciji 12 44, izjavila je portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova.

„Osvrnuli smo se na reči američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija o podršci Vašingtona inicijativi za formiranje oružanih snaga samoproglašene „Republike Kosovo“ uz uslov da će se to desiti kroz usvajanje amandmana na kosovski „ustav‘.

Ideju transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u punopravne oružane snage vlasti u Prištini guraju već više godina. Pokušava se da se to podvede u pseudopravni kontekst“, navodi se u komentaru zvanične predstavnice MIP-a Rusije Marija Zaharova koji danas prenosi Sputnjik.

„Smatramo da pitanje u potpunosti leži u drugoj ravni. Ključno je to što su ove akcije same po sebi kršenje međunarodnog prava, jer su u suprotnosti rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, koja predviđa vojno prisustvo u pokrajini isključivo na osnovu mandata SB, odnosno Euleksa i Kfora, koje najviše čine kontingenti zemalja-članica NATO-a“, dodala je ona.

Po njeni rečima, „ovakav korak je potpuno neodgovoran sa tačke gledišta bezbednosti u regionu i na evropskom kontinentu u celini“.

„Pojava nove vojne komponente na Balkanu kao što su ’Oružane snage Kosova‘ bile bi u suprotnosti sa Firentinskim sporazumom (član 4, Aneksa AB Dejtonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, koji se nalazi u okviru usvojene rezolucije SB UN 1031), koja treba da podržava regionalnu stabilnost uz pomoć OEBS.

Ispostavilo se da se na teritoriji jedne od učesnika Firentinskog sporazuma – Srbije – pojavila vojna struktura koja nije pod kontrolom zemlje“, naglasila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.