U trendu

Volfer: Granice rešiti dijalogom pre ulaska u EU

SARAJEVO – Austrija, koja predsava Evropskom unijom u ovom polugodišnjem mandatu „frustrirana“ je zbog graničnih sporova između članica Unije, poput onog između Hrvatske i Slovenije, i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalgom pre nego što uđu u članstvo EU.

To je danas u Sarajevu izjavio Klaus Volfer, šef Odeljenja za proširenje EU pri austrijskom ministarstvu spljnih poslova, na konferenciji posvećenoj austrijskom predsedavanju Unijom koju je organizovala Panevropska unija BiH.

Volfer je podsetio da su u Beču i ranije bili rezervirani prema članstvu Kipra u Uniji zbog nerešenih odnosa na tom ostrvu, a na osnovu iskustva učvršćenog problemom u definisanju granice između Hrvatske i Slovenije taj je pristup aktualizovan , posebno kada je u pitanju odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

„Predsedavanje Austrije Unijom prilika je za njene zvaničnke da poveže političare iz tog regiona a među važnijim ciljevima je rešavanje graničnih pitanja jer ta `lokalna pitanja` moraju biti rešena pre ulaska u EU“, kazao je Volfer koji je dobro upoznat sa situacijom u regionu jer je godinama službovao u Beogradu i Zagrebu, prenela je HINA.

Ocenio je da trenutno postoje „tri čvora“ koji će bitno odrediti toek procesa evropskih integracija njenih država.

Jedan je onaj u odnosima između Makedonije i Grčke a drugi između Srbije i Kosova.

Prvi, smatra Volfer, biće lakše resen jer je kompromis „gotovo tu“ pa bi Makedonija zbog toga trebalo da bude integrisana ne samo u NATO nego i u proces pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Prištine su nešto teži slučaj, ali važnim, kaže, smatra to što je dijalog u toku.

Treći čvor su, kaže, globalna pitanja, odnosno način na koji će EU odgovoriti na izazove koji dolaze iz SAD-a, Kine i Indije.

U nastojanju da ukaže na važnost tih pitanja austrijska diplomatija preduzima inicijative kao što je nedavni sastanak ministara 24 zemlje u Beču koji je održan u „Gymnić formatu“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike