U trendu

Vraća se Janša, Brisel nije oduševljen?

Slovenačka demokratska stranka (SDS) opozicionog lidera Janeza Janše, prema većini anketa, favorit je za osvajanje relativne većine na današnjim parlamentarnim izborima u Sloveniji, a Brisel je rezervisan, jer bi Janšina pobeda mogla da donese još jedan snažan glas protiv migranata za stolom Evropske unije, piše „Politiko“.

Janša je, kako se navodi, bio liberalni disident u vreme komunizma, ali se pretvorio u konzervativnog lidera koji izražava oštre stavove protiv Brisela, zbog politike o migracijama.

Ono zbog čega je Brisel posebno zabrint jeste to što Janša, ne samo da ima biografiju sličnu biografiji mađarskog premijera Viktora Orbana, već i zato što koristi njegove metode, pa je čak i dobio pomoć od Orbana u kampanji.

„Politiko“ podseća na Janšinu povezanost sa Mađarskim premijerom o kojoj su pre dva dana pisali i slovenački mediji.

Naime, slovenački mediji su u četvrtak izneli sumnje da krug prijatelja mađarskog premijera posredno finansira kampanju Janeza Janše.

Kako portal navodi, Janša (59) vodi kampanju ne samo kao Orbanov saveznik, već i kao neko ko je „politički preživeo“.

Kako se navodi, nedelju dana pred održavanje parlamentarnih izbora u Sloveniji, Janša je prebrodio nekoliko skandala i opstao u politici.

Pre skoro 30 godina, Janša i još troje su uhapšeni zbog širenja vojnih tajni, kada je Slovenija bila deo Jugoslavije.

Hapšenja su „katalizirala“ tzv. Pokret slovenačkog proleća, ključnu epizodu raspada Jugoslavije, navodi „Politiko“.

„Danas miriše na proleće ponovo“, rekao je Janša na skupu SDS i saveznika u hotelu „Grand Union“ u Ljubljani, izazvavši aplauz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.