U trendu

Vrhovni sud potvrdio oslobadjajuću presudu Ivici Todoriću u slučaju 'mali Agrokor'

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu presudu u slučaju nazvanom „mali Agrokor“ prema kojoj su osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe da su taj posrnuli koncern oštetili za 1,25 miliona evra, javili su danas hrvatski mediji.

Taj sud je, kako je prenela agencija Hina, 25. januara doneo odluku o pravosnažnosti presude županijskog suda u Zagrebu, odbacivši žalbu tužilaštva.

Sud u Zagrebu je 2020. prvostepeno oslobodio Todorića i njegove saradnike, menadžere Agrokora Antu Huljeva i Pirušku Canjugu, kao i austrijsku državljanku Nikol de Rosi (Nicole De Rossi).

Svi optuženi od početka su negirali krivicu.

Optužnica je teretila Todorića da je kao predsednik Uprave Agrokora 2013, zajedno sa saradnicima, zloupotrebio položaj, jer je na štetu koncerna omogućio plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske firme za fiktivne savetodavne usluge.

U optužnici se navodi da su stvarni vlasnici švajcarskog društva bili Canjuga i Huljev.

Po podizanju optužnice u tom slučaju, Todorić je rekao da je ona „nesumnjivo“ podignuta po nalogu premijera Andreja Plenkovića i „njegovih poslušnika“ kako bi se prikrila „otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora“.

Ivica Todorić je od 2017. pod istragom zbog višemilionskih malverzacija u Agrokoru, a tužilaštvo je u glavnom delu slučaja Agrokor optužnicu podiglo 2020, ali ona još nije potvrđena na sudu.

Po otvaranju afere 2017. Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od oko milion evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.