najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić i Duraković kod Klintona o Srebrenici

U okviru “Klintonove Globalne Inicijative“ održana je diskusija o Srebrenici na kojoj su učestvovali Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Kako javlja reporter B92, debatu “Balkan – 20 godina posle“ u Njujorku vodio je Bil Klinton, a prisutnima se prvo obratila Advika Ibrahimović koja je preživela srebrenički genocid.

Ona je ispričala kako je izgubila oba roditelja u ratu, a premijer Vučić se složio da je njena priča užasna.

“Ja sam ponosan Srbin, iako je njena priča užasna. Mi smo učinili korake ka pomirenju u regionu“, rekao je on.

Vučić je dodao i da je spreman da razgovara kako bi se očuvali mir i stabilnost.

“Ja bih voleo da svi koji su krivi za rat budu uhapšeni“, naveo je Vučić.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom“, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

„Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo“, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da naoravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

„Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku“, rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao da će uvek moći da priča sa Ćamilom Durakovićem, te da će Srbija učiniti sve što može da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali je ocenio da je to sada možda teže nego pre godinu dana ili 20 godina i da da postaje sve teže.

„Moramo da investiramo mnogo hrabrosti, atmosfera u regionu nije dobra i nadam se da ćemo imati objektivniji pristup i da ćemo svi biti sposobni da prihvatimo svoje greške i priznamo teške stvari koje smo uradili, kako bismo prevazišli sve teškoće“, naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija uraditi sve što može da sačuva stabilnost i mir i da i Ćamil Duraković zna da može da računa na to.

Podsetio je i da se Vlada Srbije obavezala da donira pet miliona evra za Srebrenicu, od čega je već dala dva miliona.

„Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom“, rekao je Vučić i istakao da nema pobednika i da u buducnosti ne bi trebalo da živimo i radimo zajedno.

„Drugačije sam zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Ćamil Duraković je naveo da je istorija teška za sve narode bivše Jugoslavije, ali da je ponosan što predstavlja ljude koji sada žive u miru.

“Mogao sam i ja da ostanem i živim dobro u Americi, ali odlučio sam da se vratim“, naveo je on.

„To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek. i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali“, rekao je Duraković o Vučiću.

“Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti“, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promeni budućnost.

„Umesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli“, rekao je Duraković.

Klinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je takođe ocenio kao veoma hrabar potez.

Bivši američki predsednik podsetio je i da su posle incidenta u Potočarima usledile posete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što je, takođe, ocenio kao veoma hrabre korake u procesu pomirenja,

„Oni reskiraju u političkom ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda“, ocenio je Klinton i dodao da nije na drugima da rešavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.

Diskusiju je pratio i član predstavništva BiH Bakir Izetbegović.

(Tanjug)

2 komentara
  1. PRIVATNI

    „Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.“

  2. Radoslav Radovic

    Presjednik Srpske vlade u Njujorku privatno kod Klintona“Velikog Srpskog prijatelja“ koji je naredio bombardovanje Srbije i otimanje KiM.U isto vrijeme Turci u BiH javno govore o novom ratu i unistenju RS. Ljudi, za Boga miloga imali neko da ovo ponasanje Srbije, a ne Vucica objasni normalnom svijetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike