U trendu

Vučić je „hladan“, a Kolinda „pruža ruku za dijalog“

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja učestvuje na skupu Brdo-Brioni proces, u Skoplju, našla se danas na udaru novinarskih pitanja o tome šta će reći predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji učestvuje na istom skupu i da li će ići u uzvratnu posetu Beogradu, nakon najnovijih tenzija između dve zemlje.

Poziv da poseti Beograd stoji i „niko ga nije otkazao“, rekla je Kitarović, a ukoliko bude potrebe za nekim posebnim porukama Srbiji, kaže, poslaće ih.

„Međutim, moj je stav da Hrvatska nastavi da se zalaže za članstvo svih država jugoistoka Evrope“, rekla je Kitarović, preneo je zagrebački Večernji list.

To članstvo, dodala je, treba da bude na osnovu ispunjenja apsolutno svih kriterijuma, u šta ulazi i Strategija Evropske komisije za tzv. Zapadni Balkan koji uključuju rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i dobrosusedske odnose.

Hrvatska, kazala je, ima ispruženu ruku za dijalog, ali da je, dodala je, za dijalog, kao i za tango potrebno dvoje.

„Ja sam voljna i dalje da sarađujem, ali pre toga treba napraviti konkretne iskorake. Do njih jeste došlo nakon poslednje posete Vučića Zagrebu, nemojmo ih podcenjivati. Dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima. Hrvatska je potpuno spremna u duhu dobrosusedstva da razgovara sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja, ali isto tako, naravno, čuvaćemo dignitet hrvatske države i svih hrvatskih građana, uključujući i srpsku zajednicu“, rekla je hrvatska predsednica.

Rekla je i da se danas čula na tu temu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, ali da nisu razgovarali o eventualnom povlačenju ambasadora Hrvatske u Beogradu.

Plenković je, inače, ranije danas najavio da će Hrvatska o daljim merama prema Srbiji odlučiti po povratku Ktarović iz Skoplja, kada će održati niz zajedničkih sastanaka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike