U trendu

Vučić: Svi na Balkanu dužni su da se pokaju i postide

Premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na komemoraciji u Donjoj Gradini, u BIH, da su svi narodi na Balkanu dužni da se pokaju i postide, a posebno su to dužni oni „u čije ime i za čiju korist“ su počinjeni zločini u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.

„Dužni su, jer veći zločin od državnog ne postoji, dužni su jer im je Jasenovac bio mali, nedovoljno produktivan i zato što su im jame u koje su nas bacali, bile plitke. Hteli su mnogo više, da Srba u Hrvatskoj i Bosni jednostavno više nema“, istakao je Vučić na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je kazao da u Hrvatskoj „i danas postoje oni koji žele da u njoj nema Srba“ i njihovih kulturnih, verskih i ostalih obeležja, dodavši da Srbija želi i mora sa saradjuje „s normalnom Hrvatskom“, u kojoj ljude neće gledati po tome da li su drugi i drugačiji.

„Možeš da zaobidješ Jasenovac i Donju Gradini, možeš da okreneš glavu kad pored njih prolaziš, možeš i dan-danas da kačiš table sa ustaškim pozdravima na njima, ali ne možeš da pobegneš od banalnosti tog zla, od njegove običnosti i prosečnosti, i nisi postao bolji zato što ogromnog broja Srba više nema“, kazao je Vučić.

On je ponovio da Srbija nikada i nikome više neće dozvoliti „Bljesak“ i „Oluju“, dodavši da Srbija i RS takodje treba da se suoče sa vlastitim greškama, sa zlom u kojem su činjeni zločini u ime Srba.

Premijer Srbije istakao je da se treba suprotstaviti svima onima koji žele da menjaju granice na Balkanu, koji bi da prave „Veliku Albaniju“ i neke druge države, „ne pitajući ostale, a pogotovo Srbe, čiju teritoriju bi da otmu“.

„Naš posao je da ih pobedimo politički, bez rata, bez sukoba. Naš posao je da celom svetu objasnimo koliko je važno braniti mir i slobodu u ovom delu sveta. Na kraju, ako na to budemo primorani, umećemo i samo da sačuvamo ono što je naše, ne tražeći ništa što je tudje“, upozorio je Vučić.

On je istakao da je zbog svega ovoga Srbija i dalje izložena napadima sa raznih strana, ističući da mnogi još pokušavaju da ukinu nezavisnost, suverenitet i pravo na život Srbiji i mogućnost Srbije da pomogne Srbima, ma gde oni živeli.

„Mi smo sposobni da oprostimo, ali poručujemo da su Srbi tu i da će ostati ovde i da nikada nećemo biti prosečni, banalni i osrednji, jer narod koji je ovako klan i ubijan, ne može da bude običan i zato što narod koji se iz te krvi digao tako nešto ne može da zaboravi i tako slično nikada i nikome ništa slično ne može da napravi“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, Srbi su uvek najviše od svega voleli slobodu, jer za Srbe ništa važnije i preče od slobode nema.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike