U trendu

Vučićeva inicijativa preuranjena i nedorečena

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio danas da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića da se zajednički obeležava stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije  preuranjena i nedorečena. Izetbegović je ocenio da toj inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu, preneli su sarajevski mediji.

„Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumeva istinsko suočavanje sa istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima za podršku inicijativi potrebna je i nedvosmislena osuda aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput poziva na referendum o otcepljenju koji dolazi od rukovodstva entiteta Republike Srpske.

Po oceni Izetbegovića, bez ispunjavanja tih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi „relativizaciji karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid“.

„Takva inicijativa ne bi doprinela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila“, ocenio je Izetbegović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na konferenciji o zapadnom Balkanu, ; 27. avgusta u Beču, predložiti da se uvede zajednički dan sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegovu inicijativu ranije su odbacili hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.