Vučićeva podrška Dodikovoj politici je povratak politici inata i konflikta

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da podrška premijera Srbije Aleksandra Vučića politici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja povratak politici “inata i konflikta”.

Izetbegović je to rekao komentarišući najavu da će “gotovo cela Vlada Srbije prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci”.

“Politika Aleksandra Vučića pokušava da spoji dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane, dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike, koja je pre četvrt veka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vreme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku”, rekao je Izetbegović za sarajevski “Faktor”.

Ocenjujući da je najava srpskog premijera da će članovi Vlade Srbije prisustvovati obeležavanju Dana RS došla posle razgovora s Dodikom u Beogradu, bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da to “jasno potvrdjuje tezu da Vučić sve snažnije puše u Dodikova jedra, iako u poslednje vreme često daje izjave kako poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine”.

“Sve je jasnije da Vučićeva dela ne prate sladunjave reči koje izgovara. Jer, kada bi zaista poštovao BiH i njen suverenitet, srbijanski premijer morao bi da poštuje i odluke koje donosi najviša sudska instanca u našoj zemlji – Ustavni sud BiH”, istakao je Izetbegović.

Po njegovim rečima, upravo taj sud je osporio ustavnost obeležavanja 9. januara kao Dana RS.

“Kao što je poznato, vlasti u RS odbijaju da provedu odluku Ustavnog suda BiH, a ovakvi Vučićevi potezi ih mogu itekako ohrabriti”, ocenio je Izetbegović.

On je dodao da je obeležavanje dana kada su 1992. godine srpski poslanici napustili Parlamentarnu skupštinu Republike BiH i odlučili da se teritorijalno razgraniče s Muslimanima (Bošnjacima) i Hrvatima, “nedvosmisleno vraćanje jednostranoj politici inata i konflikta, glorifikovanje diskriminacije i dominacije spram gradjana koji nisu Srbi, ignorisanje presude Ustavnog suda BiH, a time i države Bosne i Hercegovine”.

“Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine, i obeležavanje datuma uspostavljanja tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine uključuje priznanje i prihvatanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u periodu 1992-1995. godine. Dakle, svih šteta i eventualnih zahteva za reparacijom od strane unesrećenih gradjana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih delova Bosne i Hercegovine”, naglasio je Izetbegović.

(Beta)

Jedan komentar

  • Lister

    Ko si ti, Balijo, da određuješ kako će i kada će Srbi da slave šta im se slavi, pogotovo Dan Republike! Utuvili ste se mnogo, a i kabadahijski se ponašate, kao da je cijela Bosna i Hercegovina vaša. Pa da vam nije bilo Amera koji vas u suštini i ne vole, vi biste završili tamo odakle ste došli prije 500 godina. Nećete lijepo sa Srbima da živite. G. Dodiku, raspiši referendum i svakom svoja vrata. Kosovo oteto može da se odvoji, a RS ne može. Otac i sinovi se raziđu jer ne mogu da žive zajedno. Zašto bi Srbi trpeli bošnjake sa njihovim provokacijama! Zato toliko čekaju Srbi u Republici Srpskoj. Odvajanje, i svako svoja vrata. Pa vam eto… Sarajevo!!

Ostavite komentar