U trendu

Vujanović 13. i 14. jula u poseti Srbiji

Predsednik Crne Gore Filip Vujanovic boraviće u naredna dva dana u poseti Srbiji gde će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima, najavio je njegov kabinet.

Vujanović će u Beogradu boraviti 13. i 14. jula i sastaće se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednicom Skupštine Majom Gojković i predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Vujanović i Nikolić će zajedno otvoriti Crnogorsku kuću u Beogradu.

Predsednik Crne Gore u posetu Beogradu odlazi na Dan državnosti, najveći crnogorski državni praznik kojim se obeležava medjunarodno priznanje Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. i ustanak protiv fašizma 1941. godine.

Vujanović je boravio u Beogradu pre dve godine posle katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, kako bi pokazao solidarnost crnogorskog naroda i države.

Odnosi dve zemlje su dobri i prijateljski, ocenjuje se u Podgorici iako se povremeno sa pojedinih, najviših državnih adresa Srbije čuju oštre kritike na račun odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ranije u pojedinim medijskim istupima kritikovao takvu spoljnopolitčku orjentaciju Crne Gore, što je zvanična Podgorica okarakterisala kao mešanje u unutrašnje stvari.

Za razliku od Nikolića, premijer Srbije Vučić ne smatra da vojna neutralnost Srbije i opredeljenje Crne Gore da bude deo sistema kolektivne bezbednosti može da naruši odnose dve države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.