U trendu

Vujanović zamerio Nikoliću što brzo menja stavove

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je danas da nije iznenađen stavom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da „Crna Gora dozvoljava da neko drugi njome upravlja“ i zamerio mu što brzo menja stavove po pitanju aspiranata s Balkana za članstvo u NATO.

Vujanović je u intervjuu Televiziji Nikšić rekao da je Nikolić jedan od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO.

„Ne mogu da objasnim sebi da je on to potpisao u Zagrebu zato što su tu bili (potpredsednik SAD Džo) Bajden i (predsednik Evropskog saveta Donald) Tusk, pa onda nakon kratkog vremena promenio stav. Ali, da to misli, apsolutno misli“, kazao je Vujanović.

Nikolić je za ruski medij Sputnjik kazao da je Crna Gora „primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju“.

Ta njegova izjava je data u kontekstu nedavne pozivnice Crnoj Gori da se pridruži NATO.

Prema Nikolićevim rečima, Srbiju ne treba porediti s Crnom Gorom, jer ona svesno poništava svoju samostalnost u donošenju odluka i preporučuje se kao država koja će prihvatiti sve što joj bude rečeno kako bi ušla u NATO.

Crnogorski predsednik Vujanović je podsetio na Nikolićevu izjavu šefu ruske diplomatije u kojoj je Rusiju uporedio s majkom.

„Želim da kažem da je moja majka Crna Gora u smislu domovine i države i da mi nijedna država van ovih granica ne može biti nadomestak, dopuna i zamjena“, rekao je Vujanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.