U trendu

Vuković: Slaviti ukidanje Crne Gore je psihopatologija

PODGORICA – Slaviti ukidanje Crne Gore posle Prvog svetskog rata i takozvanu Podgoričku skupštinu 1918, na kojoj je doneta odluka o njenom prisajedinjenju Srbiji, u domenu je psihopatologije, izjavio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je za RTCG naveo da je bila njegova obaveza kao prvog čoveka Podgorice da učestvuje u šetnji „Nikad više 1918“, ali i zbog, kako kaže, njegovog ličnog doživljaja države u kojoj živi.

„Nije država apstraktna kategorija, država smo mi, a vi simbolički slavite ukidanje samih sebe, po meni je to u domenu psihopatologije“, kazao je Vuković i dodao da nakon svega što se desilo „nemamo pravo da se na taj način odnosimo prema istoriji“.

Gašenje svetla na upravnoj zgradi Glavnog grada, ideja je rukovodstva Podgorice čiji je cilj, kako navodi Vuković, bio da se podseti na mrak koji je nastao nakon 1918. i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

„To je bio mali gest koji na lep način podseća na to kakva je bila sudbina Crne Gore nakon 1918“, kazao je Vuković.

On je takođe rekao da je ispravna bila odluka Skupštine Podgorice da se u glavnom gradu Crne Gore postavi spomenik nekadašnjem predsedniku bivše Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

„Da nije bilo Tita i partizana, ne bi bilo ni obnove Crne Gore nakon Drugog svetskog rata“, naveo je Vuković.

On je takođe poručio i da želi da iskoristi mandat kako bi se vratio istorijski dug nekim ličnostima.

Vuković je naveo da bi voleo da Podgorica dobije spomenik knjazu Danilu Petroviću, za koga je rekao da je najveći državnik u istoriji Crne Gore i da Podgorica zaslužuje da ima njegov spomenik

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.