Vuksanović: Neprihvatljivo ponašanje vlasti CG prema Srbima

PODGORICA – Predstavnici državnih institucija Crne Gore, u reakcijama na izjavu patrijarha SPC Irineja, nisu ni pokušali da demantuju navode o njihovom odnosu prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, izjavio je danas predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović.

Prema njegovim rečima, ponašanje crnogorske vlasti prema srpskom narodu je „žalosno i neprihvatljivo“, a izjava patrijarha Irineja „upozorenje da je takav odnos neodrživ“.

„Sve državne institucije u Crnoj Gori su za Srbe zatvorene, srpskom narodu su pretpostavljene sve manjinske zajednice, kada su preimenovali većinski srpski jezik, kada su ćirilično pismo u potpunosti zapostavili i eliminisali iz službene upotrebe, kada su u obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani gotovo svi sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti“, naveo je Vuksanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovim rečima, prema SPC se iskazuje ogromna netrpeljivost, dok se „neuspešno promoviše takozvana crnogorska pravoslavna crkva, registrovana u policijskoj stanici“.

„Koalicija na vlasti, potpomognuta manjinskim narodima, diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj kroz priznanje takozvane države Kosovo“, ocenio je Vuksanović.

On je naveo da se ta netrpeljivost ogleda i u slanju crnogorskih vojnika u NATO vojne misije na Kosovu, „uvođenje sankcija vekovnoj zaštitnici Crne Gore i pravoslavlja u Crnoj Gori – Rusiji i kroz proglašavanje srpskog naroda u Crnoj Gori za neprijatelje sopstvene države koju su kroz vekove stvarali uz ogromne žrtve i odricanja“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike