U trendu

Za dva dana 20.000 izbeglica ušlo u Srbiju

Makedonski MUP saopštio je danas da je u prethodna dva dana više od 20.000 migranata s Bliskog istoka ušlo iz Grčke u Makedoniju i da su svi oni bez većih zadržavanja upućeni u Srbiju.

Makedonski Dnevnik navodi da se broj izbeglica s Bliskog istoka koji dnevno ulaze u Makedoniju iz Grčke približava letošnjim rekordima kada je i po 12.000 izbeglica dnevno u Makedoniju ulazilo u regionu Đevđelije.

Prema najavama makedonskog MUP-a, i u narednim danima se očekuje trend povećanog broja izbeglica koji će ući u Makedoniju zato što je veliki broj izbeglih pristigao na grčko ostrvo Lezbos.

Makedonski mediji javili su juče da je na nekim relacijama bio potpuno obustavljen putnički železnički saobraćaj zato što su svi vozovi preusmereni na prevoz izbeglica od Đevđelije do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovci.

Prema odluci makedonskog Centra za upravljanje krizom, od 7. oktobra izbeglice od prihvatnog centra u Đevđeliji do granice sa Srbijom mogu da se prevoze isključivo vozom, a ne kao do tada i autobusima ili taksi prevozom.

Zbog stalnog priliva izbeglica s Bliskog istoka, koje u Makedoniju u hiljadama ulaze iz Grčke, makedonski parlament je od avgusta proglasio vanredno stanje uz granicu sa Grčkom i Srbijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.