U trendu

Za EU parlament spremna: Ruža Tomašić u ustaškoj uniformi veličala Pavelića (foto)

Ruža Tomašić, koja je na nedavno održanim izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj osvojila najviše preferencijalnih glasova i postala zastupnik, pristalica je ustaškog pokreta.

Hrvatski list „Novosti“ otkrio je njenu kompromitirajuću prošlost i objavio pesmu koju je napisala, praćenu fotografijom u ustaškoj uniformi, da bi nakon toga ona u telefonskom razgovoru za isti list potvrdila da se ne stidi ustaštva.

– Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla – izjavila je Tomašić.

Dodala je kako „ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH“.

– Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na šestojanuarsku diktaturu. Za vreme Drugog svetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom – pojasnila je Tomašić.

Dotakla se i Ante Pavelića, rekavši kako je shvatila da je bio narcisoidan i da je mnogo stvari mogao da uradi drugačije.

– Nije morao da pristane na rasne zakone, ali dobro. Nije morao da ima logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu – rekla je ona.

U pesmi koju je recitovala1985. godine ona diže Pavelića na pijedestal.

„Sva će srca opet kucati kao jedno, Domovino, za te i za Poglavnika“, deo je jedne od dve strofe u kojem se spominju Pavelić i njegova „hrabrost i gordost“. Pesma završava sa „večno za dom spremni“.

“Novosti“ su otkrile da je Ruža Tomašić od sredine 70-ih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine 80-ih, u ustaškoj uniformi po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Autorske pesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska“, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.