U trendu

Za sada nema opasnosti od oživljavanja balkanske rute

Tehnički ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je da je praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici sa Srbijom, u poslednja dva meseca uočen porast pokušaja nezakonitih prelazaka, ali smatra da još nema opasnosti od reaktiviranja „balkanske rute“.

„Raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrdjuje da još nema opasnosti od reaktiviranja ‘balkanske rute’ koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku“, navodi Orepić u izjavi koju u saopštenju prenosi hrvatski MUP.

Pozivajući se na podatke o stanju migranata u Srbiji, Orepić je naveo da u toj zemlji do 4. septembra trajno smešteno 1.415, a privremeno 2.524 migranta, kao i da se migranti uglavnom nalaze u Horgošu i Subotici, kao i u kampovima u Šidu, Adaševcima i Principovcu.

On je rekao da je većina migranata iz zemalja čije državljane madjarske vlasti ne primaju  –  Pakistana, Avganistana i Iraka, pa neki od njih posle vraćanja u Srbiju pokušavaju ilegalno da predju hrvatsko-srpsku granicu. U prvih osam meseci ove godine evidentirano je oko 2.400 nezakonitih prelazaka.

„Hrvatska granična policija je na pojačani nezakoniti prelazak državne granice spremna da odgovori i ljudstvom i opremom, a u okviru integrisanog upravljanja granicom će, uz planirano angažovanje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu za pojačani migracijskitalas“, naveo je Orepić.

On je apelovao na novinare da se „uzdrže od bilo kakvih kalkulacija i neodgovornog izveštavanja da se ne bi stvarala panika i neutemeljena zabrinutost javnosti po pitanju migrantske krize koja u ovom trenutku zaista nema kriznih elemenata“. Istakao je da Hrvatska o pitanju migranata dobro saradjuje sa svim državama EU, kao i sa susednim državama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.