U trendu

Za Tomasić uklanjanje table „slugeranska politika“

Poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ruža Tomašić ogorčena je odlukom saborskog odbora za Ustav o uklanjanju spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom i optužuje državni vrh za sprovođenje „slugeranske politike“.

„Ovom odlukom saborski Odbor za Ustav degradira i omalovažava sve sudionike Domovinskog rata, što još jednom potvrđuje činjenicu da hrvatski državni vrh već godinama sprovodi slugeransku politiku, kako bi se očigledno dodvorio svetskim moćnicima na štetu vlastitog naroda“, ocenila je Tomašić u današnjem saopštenju, prenosi Index.hr.

Prema njenoj tvrdnji, ta odluka „vređa uspomenu na sve one koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu pod oznakom HOS-a i pozdravom Za dom spremni“.

Šefica Hrvatske konzervativne stranke smatra da je takva odluka „sramotna“, kao i da je „očito da clanovi Odbora za Ustav prebrzo zaboravljaju zasluge pripadnika HOS-a u Domovinskom ratu“.

Saborski odbor za Ustav zaključio je u sredu da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“ vređa žrtve tog ustaškog logora i pozvao nadležne da to obeležje ukloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.