U trendu

„Za zajedničku Makedoniju“: Ivanovu da ostane čvrsta kičma

U Skoplju je večeras održan još jedan protestni skup Građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“, sa kojeg je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu poručeno da ostane veran zakletvi koju je položio kada je stupao na funkciju – da čuva suverenitet države.

Pošto je Ivanovu danas rođendan, demonstranti su mu poželeli da mu „ostane čvrsta kičma“.

„Tu smo danas kako bi predsednik znao da ćemo da produžimo da dolazimo koliko god bude trebalo“, rekao je član ove inicijative Bogdan Ilijevski, koji je podsetio da je ovo 65. dan protesta koji se odvijaju širom Makedonije.

Ilijevski je, kako navode makedonski mediji, poručio Ivanovu da „čuva suverenitet ove države i da ne podlaže nikakvim pritiscima, bez obzira odakle oni dolaze“.

„Suverenitet se crpi od naroda, a ne od diplomata i ambasadora“, istakao je Ilijevski.

On je iskoristio priliku i da makedonskom predsedniku čestita rođendan.

„Da mu se množe godine i da mu bude čvrsta kičma i visoko dignuto čelo“, poručio je Ilijevski sa bine kod zgrade Sobranja, koju čuvaju jake policijske snage.

Demonstranti se protive izboru Talala Džaferija za predsednika Sobranja, traže nove izbore jer ne prihvataju mogućnost da bude sprovedena Tiranska deklaracija i ograđuju se od nasilja koje se desilo prošlog četvrtka, kada su poslanici SDSM i albanskih partija izabrali Džaferija za predsednika parlamenta.

„Radio Slobodna Evropa“ navodi da se današnji protestni skup, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, odvija pod velikim policijskim obezbeđenjem i da su u centru Skoplja raspoređeni specijalci u oklopnim vozilima i vodeni topovi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike