najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zabraniti političko delovanje verskih zajednica

Crnogorski istoričar Živko Andrijašević ocenio je da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti neophodno, jer se njime, između ostalog, zabranjuje političko delovanje verskih zajednica.

“Zakonom se zabranjuje i političko delovanje verskih zajednica, što takođe može biti problem za mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, koji se ponajviše i bavi politikom. Uveravam vas da je on dao više političkih izjava u poslednjih 25 godina nego svi episkopi SPC u 20. i 21.  veku. Takvu energiju, strast i samoljublje imaju samo pravi Crnogorci, što on i jeste”, kazao je Andrijašević za današnje podgoričke Dnevne novine.Vlada je pripemila Nacrt zakona o slobodi veroispoviesti i on je na javnoj raspravi.

Protiv predloženih rešenja je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, koja ga je okarakterisala kao “neprihvatljiv” i “diskriminatorski”, uz ocenu da se tim aktom država “umešala u crkvena pitanja”.Andrijašević je ocenio da se zakonom država ne meša u “unutrašnji život, duhovno delovanje i organizaciju verskih zajednica”, ali da neće ni dozvoliti da se koriste ekskluzivnim pravom i budu izvan “pravnog poretka i iznad države”.

On je kazao i da primedbe Mitropolije crnogorsko primorske “nisu bile stručne, već da su manifestacija političkog refleksa”.

“SPC u Crnoj Gori, koju predstavlja mitropolit Amfilohije, ne može pobeći od činjenice da je deo institucije koja je definisana kao ‘crkva srpskog naroda’ i da je njeno sedište u Beogradu. Time se ona u Crnoj Gori diskvalifikuje kao crkva pravoslavnih Crnogoraca”, kazao je Andrijašević.On je zaključio da zakon “sprečava” Mitropoliju da se “dvojnim pozicioniranjem nametne kao crkva i jednih i drugih.”

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike