U trendu

Zabrinutost zbog odluke RS da održi referendum

Venecijanska komisija Saveta Evrope izrazila je zabrinutost zbog toga što će, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, vlasti u Republici Srpskoj održati referendum.

„U državi u kojoj je na snazi vladavina prava, odluke Ustavnog suda se sprovode i ne postaju predmet glasanja, niti u parlamantu niti naroda“ na referendumu, naveo je u juče objavljenom saopštenju predsednik Venecijanske komisije Djani Bukvikijo.

U RS će se sutra održati referendum, na kojem će se gradjani izjašnjavati da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma.

Bukvikijo je naveo da je „nakon nove odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti entiteta koji pripada državi članici SE da ne održi referendum“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.