U trendu

Zaev demantuje dogovor da Srbi budu optuženi za genocid

Socijaldemokratski savez Makedonije odbacio je kao laž pisanje medija da se lider te stranke Zoran Zaev navodno dogovorio sa albanskom strankom DUI da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svetska rata.

U saopštenju SDSM-a ističe se da su „lažni napisi“ pojedinih makedonskih portala i medija „o promeni državne zastave i himne, o nekakvim osudama naroda za genocid, o jezičkim rešenjima koja su suprotna Ustavu“.

„Sve te laži su samo tendenciozni pokušaj da se igra na podgrevanje nacionalne netrpeljivosti između Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanca, Makedonaca i Srba“, ističe SDSM.

Skopski portali „Kurir“ i „Republika“, koji su bliski VMRO DPMNE, objavili su danas da je Zaev u zamenu za podršku koju je od albanskih partija dobio da formira vladu, „prihvatio donošenje odluka da je stvoren genocid nad Albancima u Makedoniji, koji je navodno napravljen između dva rata“ i da se „optužba za to usmeri prema Srbima i tadašnjoj srpskoj vlasti“.

Prema SDSM, te neistinite informacije šire oni mediji koji su pod kontrolom rukovodstva suparničke partije VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

To rukovodstvo, tumači SDSM, nezadovoljno je jer su se SDSM i partije Albanaca — DUI, Besa i Alijansa za Albance, dogovorile o formiranju zajedničke poslaničke većine, te će VMRO-DPMNE dolaskom nove vlasti „izgubiti povlastice i odgovarati za kriminal“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar