U trendu

Zaev dobitnik nagrade za ljudska prava Fondacije Fridrih Ebert

Nemačka Fondacija Fridrih Ebert dodelila je ove godine nagradu za ljudska prava premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, za njegovo zalaganje za gradjanska prava svih stanovnika te zemlje i za reformski kurs, saopštila je fondacija bliska Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD).

Fondacija je navela da 2020. godina nije bila dobra godina za ljudska prava, pošto su mnogi autoritarni režimi pod plaštom pandemije sproveli oštre rezove u oblasti ljudskih prava, i da je utoliko važnije primereno vrednovati ona dela koja su se suprotstavila tim trendovima.

Uz ocenu da je Zoran Zaev jedan takav „svetli primer“, Fondacija Fridrih Ebert podseća na njegov doprinos postizanju sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom, 2017. godine, i na rešavanje 27 godina starog spora sa Grčkom. „Još kao vodja opozicije, Zaev je bio važna vodeća figura koja se zalagala za gradjanska prava svih ljudi u zemlji i koja se u okviru takozvane ‘šarene revolucije’ miroljubivo zauzela za nove izbore“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je, zahvaljujući naposletku i njegovom odlučnom reformskom kursu, posle mnogih razočarenja, doneta odluka o početku pristupnih pregovora sa EU i Severna Makedonija postala članica NATO.

Nagrada će Zoranu Zaevu biti svečano dodeljena 16. novembra na onlajn manifestaciji na kojoj će govoriti i šef nemačke diplomatije Hajko Mas. Zaev će, u okviru manifestacije, biti i učesnik onlajn debate „Kako braniti ljudska prava i multilateralizam u vremenu u kojem su te vrednosti pod sve većim pritiskom“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.