U trendu

Zaev: Dogovori o referendumu se danas završavaju

Lideri četiri vodeće stranke u Makedoniji dogovorili su se da danas zavrÅ¡e razgovore o referendumu o promeni imena drÅŸave, koji je uslov za ulazak te zemlje u NATO i EU. 

To je novinarima rekao premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev posle Å¡est sati sastanka, kojem, pored njega, prisustvuju lider partnera u vladi DUI Ali Ahmeti i dve opozicione partije, makedonske VMRO DPME Hristijan Mickoski i albanske Besa Bilal Kasami.

Zaev je rekao da je do sada prihvaćen zahtev opozicionog VMRO DPMNE da se pred svake izbore formira tehnička vlada po „prÅŸinskom modelu“ (po kojem 100 dana pred izbore premijer podnosi ostavku, a opozicija dobija ministarstvo unutraÅ¡njih poslova i rada i zapoÅ¡ljavanja).

Dogovoreni su i Zakon o finasiranju partija i o izborima Drşavne izborne komisije (DIK), a lideri četiri partije u poslepodnevnom delu nastavljaju da raspravljaju o referendumu, datumu i referendumskom pitanju.  

„Dogovorili smo se da danas zavrÅ¡i liderski sastanak i da nema odlaganja. Kako ćemo se dogovoriti zavisi od svih nas. Vraćamo se pitanju referenduma, razgovaraćemo o referendumskom pitanju, karakteru referenduma i o datumu“, rekao je lider SDSM.

Kako je istakao, vladajuća koalicija to pravi da pokaÅŸe odgovornost i drÅŸavotvornost, zbog vaÅŸnosti celog procesa.

„Makedonija će biti članica NATO i EU“, istakao je Zaev.

Premijer Makedonije je podsetio da je njegov SDSM ranije sa VMRO DPME usaglasio Zakon o finasiranju stranaka i uslove za izbor DIK, koja treba da sprovede referendum. 

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je novinarima rekao da je najveća opoziciona stranka zadovoljna postignutim dogovorom u prepodnevnom delu liderskog sastanka i da se time garantuje finansiranje stranaka i uspešan izobrni proces, kada god da se desi.    

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.