U trendu

Zaev i Ahmeti razgovaraju o koalicionoj vladi Makedonije

Mandatar za formiranje vlade Makedonije, lider SDSM, Zoran Zaev i predsednik najveće albanske stranke DUI, Ali Ahmeti razgovarali su danas o principima saradnje, reformskoj vladi, i ulasku u EU i NATO.

To je saopštila stranka Zorana Zaeva, posle prvog zvaničnogg sastanka o formiranju nove koalicione vlade, koji je traja dva i po sata.

Posle sastanka u sedištu SDSM, dva lidera nisu dala izjave o detaljima sastanka.

Saopšteno je da će razgovora biti još, i SDSM i DUI, i s druge dve albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance, koje su dale podršku budućoj vladi Makedonije, a potom će se preći na raspodelu ministarstava.

Pošto je u sredu dobio mandat za formiranje vlade, Zoran Zaev je rekao da očekuje da će sve tri albanske partije biti deo njegove reformske vlade.

Zaev je rekao da želi da što pre formira vladu i da mu neće biti potrebno zakonom predvidjenih 20 dana, već da namerava da to završi za desetak dana, možda i manje.

DUI ne otkrivaju ko će biti njihovi kadrovi u budućoj vladi, ali ističu da će ponuditi iskusne i kompetentne kadrove.

Po portalu Nova TV, Alijansa za Albance će najverovatnije dobiti jedno ministarsko mesto, a na kraju razgovora će se znati da li će i sa koliko mesta učestvovat Besa.

Pokret Besa je izrazio želju da bude deo nove vlade, uz uslov da u toj vladi ne budu ljudi koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore –  neki funkcioneri DUI.

Alijansa za Albance ranije je saopštila da će fokus pregovora sa Zaevom biti zahtevi albanskih glasača.

Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. jun.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.