U trendu

Zaev i Cipras dobitnici Međunarodne nagrade za mir Vestfali

SKOPLJE – Bivši premijeri Severne Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras ovogodišnji su dobitnici Međunarodne nagrade za mir nemačke pokrajine Severna Rajna – Vestfalija, prenosi portal Plusinfo.

Kako je navedeno, ovom nagradom Zaevu i Ciprasu se odaje priznanje za Prespanski sporazum kojim je rešen dugogodišnji spor oko imena između Grčke i Makedonije.

“Cipras i Zaev postigli su diplomatsko rešenje s dogovorom oko imena Makedonije pružajući značajan doprinos u stabilizaciji celog balkanskog regiona”, izjavio je predsedavajući Ekonomske zajednice Vestfalije i Lipe Rajnhard Zinkan.

U obrazloženju, on je naveo da su dvojica bivših premijera stavili politički kontekst i budućnost ispred svojih ličnih političkih karijera.

“Bez Ciprasa i Zaeva pitanje oko imena ne bi bilo rešeno i međususedski spor bi nastavio da destabilizuje region”, dodao je Zinkan.

Nagrada će svečano biti urućena 19. septembra na skupu u Minsteru, na kome Cipras i Zaev govoriti na panel diskusiji zajedno s bivšom šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.