U trendu

Zaev i Han: Nema vremena za proslave, predstoji 365 dana intenzivnog rada

Nema vremena za proslave, predstoji 365 dana intenzivnog rada da se ostvari istorijski zadatak: uspešna i brzi pregovori o prijemu Makedonije u EU, složili su se danas u Briselu makedonski premijer Zoran Zaev i evrokomesar za proširenje Johanes Han.

Vlada Makedonije je saopštila da je sastankom delegacije koju predvodi Zaev sa Hanom „praktično započinje priprema za skeniranje stanja poglavlja koja su notirana zajedno s datumom za pregovore“.

Razgovarali su i o predvidjenim koravima za sprovodjenje dogovora o rešavanju spora s Grčkom, i o glavnim pravcima za „pojačavanje reformi“ u oblastima obuhvaćenim budućim pregovaračkim poglavljima sa EU, koja će biti otvorena juna 2019. godine: „Vladavina prava i pravosudje“ i „Osnovna prava“.

Dve delegacije su, kako se navodi, izrazile uverenje da medju njima i dalje postoji iskren partnerski odnos i dogovorile se da usledi zajednički predlog za pregovarački okvir, koji će tačno predstaviti stanje u Makedoniji i na osnovu kojeg će se utvrditi smernice za najvažnije proritete u reformama.

Tema današnjeg razogvora je bilo i otpočinjanje uspostavljanja pregovaračke strukture.

Zajednički je, dodaje se, konstatovano da proces približavanja Makedonije prijemu u EU treba da bude „inkluzivan“, da „animira sve strukture u makedonskom društvu“, kako bi se napravili najbolji timovi koji će raditi na usaglašavanju poglavlja.

U delegaciji Vlade Makedonije, koja je u dvodnevnoj poseti Briselu, sa Zaevom su vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.