Zaev: Makedonija će biti 30. članica NATO

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i pretendent na premijersku funkciju, Makedoniju vidi kao 30-ta članicu NATO saveza, s tim što je, kako je rekao, prethodno neophodno rešiti spor sa Grčkom oko imena.

Zaev je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da je za Makedoniju važno članstvo u NATO zbog toga što taj vojni savez, posebno, kako je rekao, kod nas na Balkanu, podrazumeva stabilnost, bezbednost i nepovredivost granica.

„Pored toga, NATO je garancija rasta ekonomije, ekonomskog razvoja, dotoka stranih investicija. Najzad, da je Makedonija bila članica NATO, diktatorski režim Nikole Gruevskog, zajedno sa svojim sponzorima, ne bi se usudio da izaziva krize i nerede kakve smo, nažalost imali prilike da gledamo poslednjih nekoliko godina“, rekao je Zaev.

Govoreći o tome kako će Makedonija rešiti spor sa Grčkom, zbog kojeg je blokirana u NATO integracijama, Zaev je rekao kako veruje da će dijalogom dve vlade, koje će uvažiti makedonski identitet, dignitet i ponos, doći do rešenja tog višedecenijskog spora.

„U tome će nam, nadam se, pomoći opozicija, ali i građani Makedonije koje ćemo, ako to bude neophodno, pozvati da na referendumu odluče o imenu države u kojoj žive. Kao što znate Grčka je promenu imena Republike Makedonije postavila kao uslov našeg ulaska u NATO“, rekao je Zaev i dodao:

„Iskreno ne razumem šta se to od nas očekuje. Da se izjasnimo kao Marsovci?! Makedonci smo i ne možemo biti ništa drugo. Uzgred, podsećam vas da su našu zemlju 123 države sveta priznale pod imenom Republika Makedonija“.

Baš zato je, kaže, siguran da Makedonija uz pomoć građana, opozicije i međunarodne zajednice uskoro rešiti spor sa Grčkom.

To će im, dodao je, omogućiti da slede primer Crne Gore i postanu 30-a po redu punopravna članica NATO.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike