U trendu

Zaev: Napad u Sobranju bio napad na demokratiju, ali je još jače podstakao reforme

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je nasilje nad poslanicima parlamentarne većime 27. aprila 2017. bio napad na demokratiju, ali i da je kasnije još jače podstakao reforme.

On je to rekao u Sobranju Makedonije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom parlemnta Talatom Džaferijem, povodom godinu dana od upada demostranta u Sobranje i napada na poslanike vladajuće većine, medju kojima su bili i njih dvojica.

„Napad 27. aprila u Sobranju nije bio napad na nas, već napad na demokratiju. To je bilo više od kriminala“, rekao je Zaev, ističući da taj nasilni dogadjaj mora da ima pravnu završnicu.

Konferenciji za novinare su prisustvali i neki poslanici SDSM i DUI, koji su tada u Sobranju proživeli višesatna nasilna dešavanja i bili meta fizičkih napada demostranata, pristalica VMRO DPMNE.

Tog dana su pristalice stranke VMRO DPMNE, koja je je mesecima posle izbora odbijala da mirno preda vlast novoj većinskoj koliciji SDSM, DUI i Alijanse za Albance, upali u Sobranje nakon što je većina izabrala poslanika DUI  Džaferija za prdsednika parlementa, što su danima onemogućavali poslanici VMRO DPMNE kreativnim tumačenjem i zloupotrebom poslovnika.  

Zaev je taj dan završio sa krvavom glavom, brojni poslanici palrmentarne većine, medju kojima najviše iz njegove SDSM su fizički napadnuti, a najteže je prošao lider Aliijanse za Albance Zijadin Sela, čijim napadačima se sada sudi za pokušaj ubistva.

Zaev je danas rekao da još ne može da prihvati da su neki od onih koju su upali u Sobranje (medju kojima je bilo i ljudi u maskiranim fantomkama i naoružani) taj dan bili spremni i da likvidiraju neke poslanike većine.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je rekao da može da oprosti svima koji su izazvali nasilje 27. aprila, ali da kao predsednik parlmenta neće dozvoliti da se to ponovi.

Džaferi je zahvalio svima koji su pomogli da se napadnuti poslanici izvuku iz te situacije, uključujući i neke pripadnike policije.

Policija tog dana u prvom momentu nije regovala i dozvolila je nasilnim demonstratima da udju u Sobranje, a medju optuženim kojima se sudi za napad na ustavni poredak tog dana ima i funkcionera policije

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.