U trendu

Zaev: Očekujem 100 odsto uspešne izbore

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da očekuje uspešne predsedničke izbore koji će biti održani u nedelju 21. aprila i dostizanje cenzusa u drugom izbornom krugu, jer, kako je upozorio, u suprotnom slučaju on vidi kreiranje nove političke krize, prenosi portal A1on.

„Mi očekujemo 100 odsto uspešne izbore. Ja verujem da ćemo imati uspešan prvi, kao i drugi krug. Iako nam je otvorena pravna mogućnost da biramo predsednika u Sobranju, neposredni izbori su bolja opcija. Imamo odgovornost kao građani da izađemo, glasamo i izaberemo predsednika naše države“, istakao je Zaev.

Makedonski premijer je upozorio da u slučaju neuspešnih izbora, to bi značilo nova politička kriza, te da to nije potrebno sada.

Prema njegovim rečima, poslednje ankete pokazuju da građani osećaju veliku odgovornost za uspešnost izbora.

„Verujem da će se ta velika odgovornost pretočiti u maksimalnu izlaznost svih građana koji su kući. Svakako znamo da imamo jedan veliki procenat građana koji su u inostranstvo, ali takođe znam da će u masovnom broju izaći građani koji su ovde“, kazao je Zaev.

Na pitanje da li je razgovarao sa opozicionom strankom VMRO-DPMNE o opcijama koje je juče ministarka pravde Renata Deskoska pomenula u slučaju neuspešnosti izbora zbog cenzusa, makedonski premijer je odgovorio da do sada nije razgovarano na tu temu sa predstavnicima opozicije.

Ministarka pravde Severne Makedonije Renata Deskoska juče je rekla da postoji mogućnost, ukoliko se ne ostvari ustavni cenzus za izbor šefa države, da se promeni Ustav te da se ubuduće predsednik bira na direktnim izborima bez cenzusa ili u Sobranju.

„Mi verujemo da ćemo uspeti ukoliko ispunimo cenzus. VMRO-DPMNE takođe veruje da će pobediti ukoliko se ispuni cenzus. Ja verujem da će obe najveće političke stranke, a sa njima i sve druge političke stranke u Severnoj Makedoniji, učiniti sve da imamo fer, demokratske, regularne i uspešne izbore u kojima će pobednik biti predsednik svih građana“, zaključio je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar