Zaev: Ovo je NOVO IME Makedonije

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je danas makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Naziv „Republika Severna Makedonija“ imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost.

Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime – Republika Severna Makedonija i da „nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“.

„Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet“, rekao je Zaev.

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta.

Kako je naveo, predviđeno je da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

„Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći „da“ za novo ime“, rekao je Zaev.

On je istakao da dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će, kako ističe, sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike