U trendu

Zaev: Posle izbora Džaferija, sledi izbor nove vlade

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev večeras je, u razgovoru sa ambasadorom EU u Skoplju Samuelom Žbogarom i ambasadorima nekoliko evropskih država, poručio da posle izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, treba da usledi izbor nove vlade na čelu sa SDSM.

Zaev je rekao da je novi predsednik parlamenta izbran na legitiman nači i da će Džaferi uskoro predsednika Makedonije Đorđa Ivanova informisati da postoji deklarisana većina u parlamentu, čime će ga obavezati da lideru SDSM poveri mandata za sastav vlade, prenela je MIA.

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je večeras da kazne za protivustavnu opstrukciju prenosa vlasti „uključuju duge zatvorske kazne“.

SDSM je pozvao domaću i međunarodnu javnost da zahteva da Džaferiju iz stranke Albanaca u Makedoniji DUI, čiji su poslanici zajedno sa predstavnicima SDSM u Sobranju u četvrtak uveče izabrali Džaferija, bude dozvoljeno da preuzme funkciju.

„Prenos vlasti je naš vrhovni nacionalni interes i svaka opstrukcija u tom smislu predstavlja krivično delo protiv Ustava. Nasilnom retorikom organizatora protesta i porukama upućenim putem društvenih mreža podstiče se nemir i šire laži, što pokazuje da postoji organizovani, krvavi scenario krivičnog dela sprečavanja ustavnog poretka terorističkim aktivnostima. Kazne za ovo uključuju dugi zatvor“, stoji u saopštenju SDSM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.