Zaev pozvao na podršku referendumu i novom imenu

SKOPLJE – Premijer Makedonije i lider partije SDSM Zorane Zaev rekao je danas da očekuje da se mnogo više sledbenika priključi koaliciji „Ujedinjeni za evropsku Makedoniju“ i napominje da je ona otvorena za sve partije.

Makedonski premijer je to izjavio dan posle sastanka partija koje podržavaju referendum i sporazum o novom imenu, a koji su postigli Skoplje i Atina, prenela je agencija MIA.

„Suština ove koalicije jeste da kreira pokret podrške referendumu i njegovom uspehu“, naveo je Zaev te pozvao građane da glasaju za evropsku Makedoniju, za budućnost i za proces integracija Makedonije u NATO i EU time što će dati podršku sporazumu sa Grčkom.

Sve partije su dobrodošle u koaliciju, čak i opozicione, naglasio je Zaev, uz izvinjenje svima koji nisu dobili zvanični poziv.

Zaev je izrazio uverenje da će opoziciona VMRO-DPMNE, koja zastupa ulazak Makedonije u EU i NATO, ući u koaliciju i podržati referendum.

„Znam da se VMRO-DPMNE zalaže za evropsku Makedoniju, kao što sam svestan da ne prihvata sporazum sa Grčkom. Kritikujte vladu zbog sporazuma, ali nemojte propustiti ovu jednu i jedinu priliku za Makedoniju da postane članica EU i NATO“, rekao je Zaev.

Oko 100 političkih partija i organizacija okupljenih u koaliciji saglasile su se da građane pozovu da izađu na referendum 30. septembra i da zaokruže „da“ u vezi s novim imenom te bivše jugoslovenske republike, a prema sporazumu između Atine i Skoplja to je – Severna Makedonija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike