U trendu

Zaev pozvao VMRO DPMNE da se priključi koaliciji za referendum

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev pozvao je danas opozicioni VMRO DPMNE da se priključi novoformiranoj koaliciji koja se bori za uspeh predstojećeg referenduma o imenu.

Zaev je istakao da će koalicija od 100 partija (čiji su stožer SDSM i DUI), udruženja gradjana, nevladinih organizacija i nezavisnih poslanika voditi kampanju „Izadji ZA evropsku Makedoniju“.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrdjen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

„Uveren sam da VMRO DPMNE, koja je dugo vreme pobornik integracija u EU i NATO, ima snažne razloge da se priključi. Kritikujte Dogovor sa Grčkom, ali ne propuštajte ovu šansu da Makedonija postane deo EU i NATO“, rekao je Zaev.

Kampanja „Izadji ZA evropsku Makedoniju“ koja počinje danas, kako je najavljeno imaće i mitinge, televizijska obraćanja, susrete sa gradjanima na kojima će biti objašnjavana korist od Dogovora sa Grčkom i ulaska u EU i NATO.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE najavila je ranije kampanju protiv Dogovora sa Grčkom, ali se još nije izjasnila da li će pristalice pozvati da glasaju protiv ili da bojkotuju referendum, dok je nekoliko manjih političkih partija i organizacija, predvodjenih proruskom „Jedinstvenom Makedonijom“ formiralo koaliciju za bojkot.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.