Zaev razgovrao sa Pensom o sprovodjenju Dogovora sa Grčkom

Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je telefonom sa potpredsenikom SAD Majkom Pensom o sprovodjenju Dogovora sa Grčkom, saopštila je danas makedonska vlada.

Kako se navodi, u „prijateljskom i srdačnom razgovoru“ američki potpredsdenik je  rekao da Dogovor pokazuje jasan signal da se Makedonija približava razvijenom zapadnom svetu, što će biti jasno verifikovano na Samitu NATO u Briselu sledeće sedmice“.

Poziv za ulazak u NATO, kako je rekao Pens, jasan je signal da će pozitivni rezultat referenduma značiti konačno punopravno članstvo Makedonije u NATO.

Pens je u sinoćnjem razgovoru sa Zaevom izjavio i da SAD „izražavaju interesovanje da budu uključene i da podrže progresivne procese koji slede u Makedoniji, posebno u sprovodjenju referenduma (o imenu države), kao i potpunoj primeni Dogovora sa Grčkom“.

Kako se navodi, potpredsddnik Pens je poželeo makedonskim institucijama uspešne i dinamične pregovore o članstvu u EU, naglašavajući da se prijteljstvo SAD i Makedonije produbljava i jača.

Američki potpredsdnik je, ističe se, uputio snažne čestitke Zaevu i njegovm grčkom kolegi Aleksisu Ciprasu za pokazano liderstvo potpisivanjem dogovora o rešavanju spora dve zemlje oko imena Makedonija.

Makedonski premijer Zaev je u razgovoru sa Pensom izrazio zahvalnost za veliku podršku koju Makdonija ima od SAD u kontinuitetu, od vremena proglašenja nezavisnosti, u svim procesima važnim za državu, odnsno integraciju u NATO i EU.

Dogovorom s Grčkom je predvidjeno da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu „severna“ i da se zove Severna Makedonija, a potvrdjen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predvidja se i da gradjani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike