U trendu

Zaev: Severna Makedonija spremna za pregovore sa EU

NJUJORK – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je ovo ključni period za njegovu zemlju, te da su svi napori fokusirani da se održi pozitivni duh kod zemalja-članica Evropske unije za podršku toj zemlji da otvori pristupne pregovore sa EU.

Zaev je na zajedničkoj večeri šefova vlada i država zemalja na Zapadnom Balkanu koju je priredila Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u misiji EU u Organizaciji ujedinjenih nacija (OUN), rekao da je ostalo još nekoliko nedelja do samita Evropskog saveta u oktobru, kada se očekuje pozitivna odluka za početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

„Nakon dobijanja kandidatskog statusa za učlanjenje u EU u 2005. godini, i brojnih pozitivnih preporuka od Evropske komisije, Severna Makedonije je spremna da započne pregovore sa EU bez daljeg odlaganja“, rekao je Zaev, a prenosi TV Sitel iz Skoplja.

Kako je naglasio, početak pregovora će biti uspeh i za Severnu Makedoniju i za EU, kao rezultat zajedničkih stremljenja tokom pretpristupnog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.