U trendu

Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev spreman je da učini ustupke Grčkoj kada je reč o imenu te države, da bi zvanična Atina odutala od protivljenja priključenja Makedonije EU i NATO, piše Politiko.

Da bi ostvario svoj cilj Zaev će morati da reši najteži problem koji Makedonija ima od raspada bivše Jugoslavije 1991. godine, piše portal i dodaje da zvanična Atina ne priznaje ovu državu pod zvaničnim imenom, jer isti naziv ima severni region Grčke.

Opredeljenje prethodne vlade premijera Nikole Gruevski izabrala je da se suprotstavi Atini kada je reč o tom problemu, pa je naredio i da se mnogi veliki infrastrukturni objekti poput aerodroma i autoputa nazovu po Aleksandru Velikom, kojeg, međutim, Grčka smatra svojim i ne želi da ga deli sa Makedonijom.

„Zaev kaže da je spreman na ustupke Atini, ukoliko je ona spremna da odustane od protivljenja članstvu Makedonije u EU i NATO“, navodi Politiko.

Navodi se i da Zaev želi da poboljša odnose sa Bugarskom potpisivanjem sporazumom o dobrosusedskim odnosima, koji je usaglasio sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim.

Inače, ovaj portal Makedoniju opisuje sličnom većini balkanskih suseda, sa oko dva miliona ljudi, jednoj od najsiromašnijih u Evropi u kojoj je duboko ukorenjen organizovani kriminal, korupcija i bez vladavine prava.

Za Zaeva Politiko kaže da je 42-godišnji biznismen koji nikada nije na nekoj visokoj funkciji i koji se sada suočava sa brojnim izazovima.

Ključni spor je, navode, sa Grčkom oko imenana, što blokira put Skoplju ka EU i NATO, ali i neslaganje sa Bugarskom pre svega zbog istorije i jezika.

„Političari su u prošlosti pokazali da su zloupotrebljavali sistem“, rekao je Zaev za Politiko u razgovru koji je, kako se navodi, vođen u njegovoj premijerskoj kancelariji u Skoplju.

Nada se, kazao je, da će njegova vlada stvoriti drugačije društvo, sa više demokratije, slobode i pravde.

Zaev, koji je bio tri mandata na funkciji gradonačelnika Strumice, na istoku Makedonije, biće otrebno mnogo više nego što se nada, konstatuje Politiko i dodaje da je on već pokazao ozbiljnu istrajnost na tom poslu.

Podsećaju da je Zaev dosao na vlast nakon duge političke krize koja je kulminirala u aprilu ove godine kada su, kako navode, pristalice strog nacionalističkog režima upali u parlament i napali poslanike i samog Zaeva, koji je zadobio povrede glave.

„Politička kriza se pokazala katastrofalnom za našu državu“, naveo je Zaev i dodao da u makedonskom društvu više nema tajni.

„Svako zna za slabosti u pravosuđu, u državnim institucijama, u sistemu bezbednosti, u svim medijima ..“.

Zaev, koji je ekonomista po obrazovanju, spreman je na sprovođenje niza reformi koje su takođe značajne za otvaranje pregovora o pristupanju EU, navodi Politiko uz konstataciju da je jasno da Zapad Zaevu želi dobro, kao i da je jedan političar, koji je insistirao na anonimnosti, svojevremeno rekao da je novi makedonki premijer „najbolja šansa koju je ova zemlja ikada imala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar