U trendu

Zaev Tačiju i Vučiću objašnjavao razgovor koji je vodio sa ruskim šaljivdžijama

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je razgovarao s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i da je razmenio poruke s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svom razgovoru s ruskim šaljivdžijama koje su se predstavile kao ukrajinski predsednik Petar Porošenko i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Razgovarao sam s Tačijem, tražio je objašnjenje. Razmenio sam poruke s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Želim još jednom da iskoristim priliku da, ako sam povredio gradjane Kosova ili predsednika, to mi nje bila namera. Mi smo izuzuetno prijateljske zemlje. Nadam se, bar tako osećam, da sam prijatelj gradjana Kosova“, rekao je Zaev.

Zaev je istakao da nikada nije imao detalje o pregovračkom procesu Beograda i Prištine.

„Uostalom predsednik Tači i predsednik Vučić znaju da mi ništa ne znamo… Naš stav je da stvarno želimo prosperitet Albancima, Srbima i svim drugima koji žive na Kosovu, ali i u celom regionu“, rekao je Zaev.

Makedonska agencija MIA prenosi iz Prištine da je Tači rekao da mu se Zaev sinoć javio telefonom da bi razjasnio izjave koje je dao lažnom Porošenku u vezi s navodnim dogovrom predsednika Kosova i Srbije o promeni granica.

U sredu je u Skoplju objavljeno da je bivši ambasador Ukrajine u Skoplju, Jurij Gončaruk, izjavio za portal MKDda je pre dve godine upozorio severnomakedonske vlasti da se neko lažno predstavlja kao tadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko i da se javlja državnicima.

Premijer Zaev je u utorak potvrdio da je u poslednjih godinu dana nekoliko puta telefonomi razgovarao s lažnim Porošenkom, ali i s lažnim generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Zaev je rekao da je tek u ponedeljak, kada su snimci objavljeni na internetu, shvatio da je u jednočasovnom telefonskom razgovoru bio žrtva ruskih „šaljivdžija“ „Vovana“ (Vladimira Kuznjecova) i „Leksusa“ (Aleksisa Stoljarova).

Mdjutim, bivši ukrajinski ambasador u Skoplju je rekao da „nema nikakve sumnje da se radi o pripadnicima specijalnih službi i da ti ruski ‘komičari’ svugda guraju nos“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.