U trendu

Zagreb: Preblaga kazna za Šešelja

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je današnju presudu Žalbenog veća Mehanizma za medjunarodne krivične sudove u Hagu kojom je Vojislavu Šešelju preinačena prvostepena oslobadjajuća presuda, ali i ocenilo da je izrečena kazna „znatno preblaga u odnosu na počinjena dela i posledice do kojih su ona dovela“.

Ministarstvo „pozdravlja utvrdjivanje odgovornosti Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992. koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvodjanskih Hrvata“ kao i utvrdjivanje „postojanja sistemskog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je učestvovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog delovanja usmerenog na stvaranje ‘velike Srbije'“, navodi se u saopštenju.

U isto vreme, medjutim, Ministarstvo izražava „žaljenje zbog propusta Žalbenog veća da utvrdi odgovornost Vojislava Šešelja za počinjenje i uključenost u počinjenje najtežih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu njegovim zločinačkim delovanjem na njihovom državnom području (posebno Vukovar)“ kao i Šešeljevo učešće u „udruženom zločinačkom poduhvatu usmerenom na trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva, u prvom redu Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vodjstvo smatralo srpskim“.

Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o „velikoj Srbiji“, sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag, svojom huškačkom i varvarskom retorikom Vojislav Šešelj motivisao je i podsticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka, navodi se u saopšenju.

Dodaje se da Vlada Hrvatske „saoseća sa svim žrtvama i porodicama žrtava zločina počinjenih za vreme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dve decenije čekanja danas nažalost nisu dočekali dugo očekivanu pravdu“ kao i da će nastaviti da širi „istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način učestvovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Hrvatsku i ustrajati na njihovom kažnjavanju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar