Zagreb želi da se domogne dokumentacije o NDH

Zagreb želi da od Beograda izvuče dokumentaciju o „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, sa namerom da tako „zarobi istinu“, pišu današnje „Večernje novosti“.

U toj arhivi se nalaze, kako navodi list, ključna dokumenta o ustaškim logorima i zločinima koji su činili pripadnici njihovih formacija, diplomatska aktivnost tadašnjeg Zagreba, funkcionisanje policije, domobrana, državnih institucija i lokalnih samouprava, više od 200 filmova koji su snimljeni u NDH…

“Sva ta dokumenta su pohranjena u Beogradu u arhivama Jugoslavije i Srbije. Deo se nalazi i u Vojnom arhivu i Ministarstvu spoljnih poslova, filmovi su u Jugoslovenskoj kinoteci, a menji broj dokumenata je i u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu“, preciziraju „Novosti“ i napominju:

“Hrvatska već duže vreme, preko Komisije za sukcesiju, pokušava da dođe do ovog istorijskog blaga, originalne dokumentacije koja dokazuje i dodatno osvetljava zločine NDH. Namera Zagreba je jasna – staviti šapu na ova dokumenta i tako “zarobiti istinu“”.

Kako se ističe, Srbija tome uspešno odoleva sa jasnim obrazloženjem: fondovi se ne mogu ni cepati, ni deliti, i u tome je podržava i međunarodni supervizor koji pomaže u radu Komisije.

Kad je reč o filmovima iz perioda NDH, oni su pohranjeni u Jugoslovenskoj kinoteci – to su filmski žurnali u trajanju od 15 do 20 minuta, kao i igrani filmovi, a ima ih ukupno 200.

“Mi te filmove nećemo vratiti, jer su oni zastićeno kulturno dobro važno za Srbe i Srbiju. Uostalom, zašto bi filmovi o Jasenovcu bili više hrvatski nego srpski”, poručuju iz Beograda, navode “Novosti”.

List piše da je dokumentacija, za kojom Zagreb toliko vapi, od neprocenjive vrednosti – tolike da su “papiri” iz Beograda korišćeni kao argumentacija pri susretima Mešovite crkvene komisije za rasvetljavanje istorijske uloge kardinala Alojzija Stepinca u genocidu nad Srbima i Romima, kao i Holokaustu.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Daaa,ali nasi „velikani“ reziseri ,glumci i politicari ne znaju kako se to radi ?

  2. Sekula

    Ma dajte, to se skenira i pohrani na servere svuda po svetu. Dalje je nebitno da li je kod Srba, Hrvata ili Madagaskarijanaca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike