Zagrepčani u šoku: Jugoslovenska zastava vijori se u centru grada

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iz budžeta namenio nešto više od 700.00 evra za kupovinu 29.000 hrvatskih zastava, izgleda da se potkrala i jedna greška jer jedna od njih, postavljena na Domovinskom mostu, izgleda kao zastava nekadašnje SFRJ, što je po zakonu kažnjivo, javio je Index.hr.

Naime, u pitanju je jugoslovenska trobojka sa šahovnicom.

Index.hr navodi da izgleda da niko od nadležnih, a ni od onih koji su je postavljali, nije primetio da jedna od postavljenih zastava počinje plavom, a završava crvenom bojom, kao i bivša jugoslovenska zastava.

Inače, isticanje pogroešno sašivene zastave kažnjivo je i po hrvatskom Zakonu o grbu, zastavi i himni jer prema članu 4, u grbu i na zastavi ništa ne sme da se menja, dok je po članu 5 zabranjeno javno isticati dotrajale, neuredne, pocepane ili na drugi način oštećene grbove ili zastave Hrvatske.

Za kršenje ovih odredbi zakona predviđena je kazna u iznosu od 300 do 1.500 kuna (od 40 do 200 evra).

(Tanjug)

2 komentara
  1. Misko

    @Andrej Zato što je to bila i njihova zastava, samo što su je oni sramotno izdali.

  2. ANDREJ

    Ne vidim,zasto bi zagrebcani,bili u soku,zbog tako banalne i nevazne greske.Sta je to bitno,ako se stavi pogresna zastava.Sta je konacno,zastava? Parce platna,ofarbano onom,ili ovom bojom.Zbog cega tako senzacionalisticki clanak.? Zasto volimo,da cesto,od obicne muve,pravimo magarca,kako to poslovica,lepo kaze!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike