Zakonodavni odbor u petak o izmenama Zakona o veroispovesti

PODGORICA – Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta razmatraće u petak Predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti, za koji je vlada predložila usvajanje po skraćenom postupku.

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana – vernika.

„Zato je neophodno da u najkraćem roku budu eliminisana mogućnost njihove eventualne primene“, kaže se u zahtevu vlade da se o izmenama predložnog zakona parlament izjasni po skraćenom postupku.

Navodi se da se predloženim izmenama preciziraju pravila o upisu crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju.

Kako se ističe, obezbeđuje se pravna sigurnost i izvesnost i uklanjaju se diskriminatorne i neustavne odredbe kojima su „direktno i grubo ugrožena prva i interesi vernika, ali i mir i sigurnost celokupnog društva“.

„Istovremeno se obezbeđuje priznanje i zaštita stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori“, kaže se u obrazloženju, pišu podgoričke Vijesi pozivajući se na agenciju Mina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.