U trendu

Zaposlili mlade i dali im plate DUPLO VEĆE od proseka

Kompanija 5 Letters u Severnoj Makedoniji proizvodi kanabis za medicinske svrhe i sve više prodire na svetska tržišta.

Za litar ulja od konoplje oni zarade gotovo 95.000 evra.

Kompanija je zaposlila više mladih, obrazovanih ljudi i ponudila im plate, koj su dvostruko više od proseka u Severnoj Makedoniji.

U decembru 2018. godine to je iznosilo 420 evra neto, javlja portal Siol.net.

Za izvoz na svetsko tržište

Samo nekoliko kilometara od Kruševa mogu se videti zasadi okruženi bodljikavom žicom i ograđeni prostor kompanije 5 Letters.

Trenutno se uzgaja oko 2300 sadnica koje će biti ubrane za nekoliko dana. Do sada su testirane 32 vrste, a najprofitabilnija se pokazala sorta Big Bud, poznata po velikim cvetovima i velikom procentu aktivnog sastojka THC.

Pod budnim okom stručnjaka

Kanabis uzgajaju pod budnim okom zaštitara, koji proverava da li radnici poštuju pravila.

Oni proizvodi ulje od konoplje s koncentracijom THC-a većom od 80 posto. Smeju da ga izvoze na svetsko tržište budući da su nedavno dobili odgovarajući sertifikat.

Samo jedna kap koncentrata dovoljna je za lečenje više ljudi, tako da farmaceutske kompanije ulje moraju da ga razrede, slično kokosovom ulju.

Većina vlasništva kompanija, 93 posto, u rukama je američkog investitora, dok je sedam posto u vlasništvu Zorana Janevskog, prijatelja makedonskog premijera Zorana Zaeva i člana njegove stranke. To je velika prednost u Severnoj Makedoniji, navodi Siol.net.

Cveće konoplje

Područje na kojem se uzgaja konoplja veliko je 2860 kvadrata, a do sada su ubrali oko 68.000 sadnica. Investicija je vredna gotovo 12 miliona evra, a očekuje se da će je isplatiti za dve do tri godine.

Uzgojem kanabisa sada se bavi 20-ak severnomakedonskih kompanija koje su dobile dozvole. U toj zemlji nameravaju da donesu zakon koji će omogućiti i izvoz cveća indijske konoplje.

Severna Makedonija nije jedina zemlja zainteresovana za „zeleno zlato“. Kompaniju tražeći informacije posećuju preduzetnici iz Srbije, Crne Gore i Bugarske. Grčka je već počela da izdaje dozvole za proizvodnju, Rumunija je korak do toga, dok Slovenija i Hrvatska još nisu među njima.

(Poslovni dnevnik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.