najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto je Balkan evropska arena?

Američki institut za strategijska predviđanja Stratfor procenjuje da je Balkan još jedna “evropska arena” koja će privući pažnju Rusije i Zapada u poslednjem kvartalu ove godine.

“Posle spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za dalje poteze bosanskih Srba u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija dovešće do tenzija među etničkim grupama u toj zemlji”, naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.

To će, ocenjuje se u tekstu, za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali “podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima sa Evropljanima i Amerikancima”, smatra američki institut.

U međuvremenu, kako predviđa, Evropska unija će verovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do tog bloka.

Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti i u pravcu pružanja veće finansijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade podstakle da učine više u sprečavanju emigracije stanovništva.

Tokom poslednjeg kvartala 2016. godine, Evropska unija će debatovati i o svojoj politici u pogledu Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocenu da će to, još jednom, izneti na videlo unutrašnje podele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je reč o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.

“Sankcije će ostati na snazi u četvrtom kvartalu, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Evropi podstaći će žustru debatu o tome kako pristupiti glasanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li razmotriti njihovo delimično ublažavanje u zamenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska”, naveo je Stratfor.

Američki institut prognozira i da će u poslednjem kvartalu tekuće godine tri glavna faktora uticati na zategnute odnose između Rusije i Zapada – odbrojani dani administracije predsednika SAD Baraka Obame, predstojeće glasanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u budžetu u Kremlju.

Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU u nastojanju da izdejstvuje ublažavanje sankcija, apelujući na zemlje koje su otvorenije za mogućnost smanjenja kaznenih mera kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Kipar.

“Sjedinjene Američke Države će, međutim, nastaviti da pritiskaju države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne preduzme više koraka u cilju primene sporazuma iz Minska”, zaključuje američki institut.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike