Zatvorena birališta u Crnoj Gori

Birališta u Crnoj Gori zatvorena su večeras u 20.00, a prvi nezvanični rezultati izbora, kako je najavljeno, mogu se očekivati posle 21.00.

Prema podacima Državne izborne komisije, izlaznost je do 18.00 iznosila 64,8 odsto dok nevladine organizacije koje su pratile tok glasanja navode da je u 19.00 izlaznost bila za nekoliko procenata veća.

Do 19.00, prema podacima nevladinih organizacija, Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring, glasalo je nešto više od 70 odsto upisanih birača, oko pet procenata više nego na parlamentarnim izborima 2012.

Nevladine organizacije, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova, a i mitropolit  Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amflohije pozvali su gradjane da rezultate izbora sačekaju kod kuće, jer se strahuje od mogućih nemira na ulicama.

Prema ocenama domaćih posmatrača, današnji izborni dan, ipak, bio je “tenzičan” pa pobednik parlamentarnih izbora ne bi trebalo da slavi pre nego što bude poznat kredibilan izborni rezultat.

Upozoreni su i mediji da ne objavljuju ishitrene podatke o izbornim rezultatima, bez adekvatne provere.

Uprava policije Crne Gore ranije je upozorila na mogućnost uličnog nasilja u izbornoj noći, a danas je uhapšena grupa od 20 državljana Srbije, koji su, kako je saopšteno, nameravali da večeras izazovu oružane sukobe i napadnu državne institucije, kao i da slobode liše premijera Mila Djukanovića.

Današnje parlamentarne izbore u Crnoj Gori, desete od obnove višestranačja i četvrte od obnove državnosti, pratilo je više od 2.600 domaćih i stranih posmatrača.

Za 81 poslaničko mesto takmičilo se 17 izbornih lista.

(Beta)

Ostavite komentar