U trendu

Zatvorena žičara u Dubrovniku

DUBROVNIK – Carinska uprava hrvatskog ministarstva finansija zatvorila je danas dubrovačku žičaru jer ne postoji ugovor o koncesiji između vlasnika žičare Eksels nekretnine i Grada Dubrovnika.

Žičarom je obavljan prevoz putnika od Dubrovnika do brda Siđa.

Na objektu žičare postavljeno je obaveštenje da je žičara „privremeno zatvorena zbog razloga više sile“, dok je direktor Ekselsa nekretnina Anto Rusković u saopštenju istakao da su izrazito razočarani što je žičara zatvorena pošto su devet godina od države i Grada Dubrovnika čekali na dobijanje koncesije.

On je naveo da će ova odluka ugroziti mnoga radna mesta, kao i da će štetu osetiti i država, i grad i građani, a državni budžet ostaće bez poreskih prihoda.

„Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani koji žičaru koriste po povlašćenim cenama, i turisti ostaće bez najjednostavnijega pristupa Srđu“, rekao je Rusković.

S druge strane, dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da je zatvaranje žičare dokaz delovanja pravne države, dodavši da niko u Dubrovniku ne može da radi šta mu je volja, nego da treba da poštuje hrvatske zakone, prenosi Hina.

Podsetio je da žičara u vlasništvu Eksels nekretnina bez koncesije radi od 2011. godine, pa je gradska uprava odlučila tome stati na kraj.

Inače, grad Dubrovnik od Eksels nekretnina potražuje oko 30 milliona kuna s kamatama, što Franković očekuje da će biti naplaćeno u idućih mesec dana, dok bi godišnji prihod žičare trebalo da bude oko deset miliona kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.