U trendu

Završen PIC, Rusija izdvojilla mišljenje

U sedištu OHR-a u Sarajevu završena je sednica Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH o najavljenom referendumu o Danu Republike u RS, a sednicu je prvi napustio ambasador Rusije Petar Ivancov koji je rekao da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave.

„Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo preti i osuđuje. Smatram da se do rešenja problema koji postoji može doći, pre svega, dijalogom“, rekao je ruski ambasador u BiH nakon sednice PIC-a.

Ivanocov, naime, smatra da bi Ustavni sud trebao da bude malo više pažljiv prema Zakonu i prema aktuelnoj situaciji u BiH.

“ Neću ja pričati precizno o tom tekstu i sami ćete videti. Kad se tekst pojavi, spreman sam da dajem dodatne komentare“, rekao je Ivancov i dodao da na sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, nije čuo ništa o korišćenju „bonskih ovlašćenja“.

On je naveo da će izjava biti upućena javnosti iz OHR-a u toku dana.

Sastanak Upravnog odbora PIC-a, koji je trebalo da bude održan 23. avgusta, odložen je radi dodatnih konsultacija.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ranije je izjavio da Rusija ne smatra da je nezakonito izražavanje volje jednog naroda o pitanju za koje smatra da je od velikog značaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar